Zadania
Zakresy działania
Oddział Higieny Pracy
nadzór nad warunkami higieny pracy w zakładach pracy (art. 1 pkt. 2 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej);
kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące warunków zdrowotnych środowiska pracy, a zwłaszcza zapobieganie powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy (art. 4 pkt. 5 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej);
kontrola przestrzegania przez producentów, importerów, osoby wprowadzające do obrotu, stosujące lub eksportujące substancje chemiczne, ich mieszaniny lub wyroby w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach (Dz. U. Nr 63, poz. 322) obowiązków wynikających z tej ustawy oraz z rozporządzeń Wspólnot Europejskich w niej wymienionych (art. 4.1. pkt. 8 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej);
kontrola przestrzegania przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej (art. 4.2. Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej);
kontrola przestrzegania przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory kategorii
2 i 3 obowiązków wynikających z ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. Nr 179, poz. 1485, z późn. zm.), rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 273/2004 z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie prekursorów narkotykowych oraz rozporządzenia (WE) Rady nr 111/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. określającego zasady nadzorowania handlu prekursorami narkotyków pomiędzy Wspólnotą a państwami trzecimi (art. 4.1. pkt. 9 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej);
gromadzenie i opracowanie danych statystycznych dotyczących środowiska pracy oraz chorób zawodowych, przekazywanie informacji do baz danych instytutów.
Oddział Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych;
Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia zgodności z wymaganiami prawa żywnościowego;
Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu oraz pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych;
Prowadzenie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF;
Prowadzenie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX;
Dochodzenie przy współudziale Oddziału Epidemiologii w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie;
Zatwierdzenia, warunkowe zatwierdzenia, zawieszanie lub cofanie zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym podlegających urzędowej kontroli żywności;
Prowadzenie rejestru zakładów branży spożywczej nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Chojnicach oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny
Opiniowanie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego w ramach obowiązujących przepisów prawa;
Uzgadnianie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu inwestycji lub zmianie sposobu użytkowania obiektów, wydawanych przez właściwe organy samorządowe - w ramach Ustawy o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko;
Wydawanie opinii odnośnie konieczności przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko i określania zakresów raportów;
Uzgadnianie projektów budowlanych pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących budowy, rozbudowy, przebudowy lub zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych;
Wydawanie opinii sanitarnych o obiektach (lub jego części) budowlanych przekazywanych do eksploatacji;
Kontrola przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych w obiektach będących w trakcie budowy;
Rozpatrywanie skarg i wniosków.
Przy wykonywaniu swoich obowiązków, specjalista do spraw sanitarnych stosuje przepisy zawarte między innymi w:
Ustawie o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
Ustawie Prawo Budowlanej;
Ustawie o Planowaniu Przestrzennym;
Ustawie o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko;
Ustawie Prawo Ochrony Środowiska;
Ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:
Polskie Normy
Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia
Prowadzenie programów edukacyjnych ogólnopolskich i wojewódzkich;
Tworzenie i realizowanie lokalnych programów oświatowo-zdrowotnych;
Uczestnictwo w akcjach i imprezach pro zdrowotnych;
Poradnictwo w zakresie zagadnień oświatowo-zdrowotnych;
Udostępnianie filmów oświatowo-zdrowotnych;
Udostępnianie materiałów tematyce oświatowo-zdrowotnej
Oddział Epidemiologii
Wydanie decyzji stwierdzającej czy spełnione są wymagania, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia przeznaczone do wykonywania działalności leczniczej przez zakłady opieki zdrowotnej, praktyki zawodowe. Kryterium merytoryczne przy rozpatrywaniu tego typu wniosków stanowi:
rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 czerwca 2012 roku w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz. U. 2012, poz. 739).
W w/w przypadkach jest przeprowadzana wizja lokalna opiniowanych pomieszczeń i zapoznanie się z dokumentami dostarczonymi przez wnioskodawcę np. umową na odbiór i utylizację odpadów medycznych, umowę na przeprowadzanie sterylizacji narzędzi i sprzętu medycznego.
Wydawanie zaświadczeń:
- stwierdzających czy dana osoba figuruje w rejestrze nosicieli pałeczek Salmonella Shigella,
- stwierdzających czy dana osoba w ostatnim czasie chorowała na choroby zakaźne,
Sprawy są rozpatrywane zgodnie z kodeksem postępowania administracyjnego (w miarę możliwości szybko, bez zbędnej zwłoki, kończy je wydanie postanowienia, decyzji bądź opinii sanitarnej).
Higiena Dzieci i Młodzieży
Nadzór nad warunkami higieny w szkołach innych placówkach oświatowo- wychowawczych oraz ośrodkach wypoczynku dla dzieci i młodzieży;
Ocena higieniczna mebli szkolnych;
Higieniczna ocena rozkładów zajęć lekcyjnych;
Nadzór nad wypoczynkiem zimowym i letnim dzieci i młodzieży;
Prowadzenie ocen warunków zdrowotnych w szkolnych pracowniach komputerowych;
Ocena realizacji wymogów w zakresie stosowania niebezpiecznych substancji i preparatów w pracowniach szkolnych;
Wydawanie opinii sanitarnych dla nowopowstających placówek oświatowych.
Oddział Higieny Komunalnej
- Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
· organizowanie i prowadzenie monitoringu jakości wody,
· pobieranie do badań próbek wody,
· gromadzenie, analiza, ocena i raportowanie danych monitoringowych jakości wody przeznaczonej do spożyciaprzez ludzi,
· wydawanie opinii dotyczących materiałów i wyrobów używanych do uzdatniania i dystrybucji wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
· prowadzenie postępowań administracyjnych egzekwujących poprawę jakości wody,
- Nadzór nad kąpieliskamii miejscami wykorzystywanymi do kąpieli
· Prowadzenie nadzoru nad jakością wody,
· pobieranie do badań próbek wody w ramach kontroli urzędowej,
· wydawanie orzeczeń oraz komunikatów dotyczących przydatności wody do kąpieli,
- Nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w zakładach fryzjerskich, kosmetycznych, tatuażu, odnowy biologicznej, w obiektach w których sąudzielane świadczenia zdrowotne przez podmioty wykonujące działalność leczniczą, w obiektach turystyczno – wypoczynkowych, w środkach transportu i w innych obiektach użyteczności publicznej.
- Prowadzenie postępowań administracyjnych egzekwujących poprawę stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów.
- Wydawanie zezwoleń na ekshumację i przewóz zwłok i szczątków, nadzór sanitarny nad ekshumacją.
- Wydawanie opinii dotyczącej sprowadzania zwłok i szczątków z obcego państwa.
- Opiniowanie imprez masowych.
- Rozpatrywanie interwencji.